Elektrisch ontharen - Intense • feel good — look amazing | Nistelrode
Elektrisch ontharen

Elektrisch ontharen

Overbeharing is een verschijnsel dat niet alleen vaak praktische, maar ook emotionele problemen met zich meebrengt. Het herhaaldelijk verwijderen van haren met pincet of ander materiaal, of het vermijden van lichamelijk contact zijn niet de meest aantrekkelijke oplossingen om de overbeharing voor de buitenwereld te verbergen.

Soorten

Men kan twee vormen van overbeharing onderscheiden:

  • Hypertrishose: teveel haargroei, maar wel volgens het vrouwelijke beharingspatroon of teveel haargroei op plaatsen waar donshaar voorkomt. (bijv. de armen)
  • Hirsutisme: teveel haargroei, maar dan volgens het mannelijke beharingspatroon. (kaak,hals en bovenlip)

Wat is elektrisch ontharen?

Een dun steriel wegwerpnaaldje wordt langs de haarschacht in de huid geschoven, waarna een stroomstootje dat vrijkomt de haarfollikel (dat is een haarzakje waarin de haar groeit) en de omgeving vernietigt. Hierdoor kunnen geen voedingsstoffen meer via het bloed het haar bereiken en vindt er geen haargroei meer plaats.

Advies

Natuurlijk wil je in de periode tussen twee behandelingen er ook goed verzorgd uit zien. Het is aan te raden om de nog resterende haren tussentijds niet uit te trekken, maar af te knippen. Zo kan het verloop van de definitieve ontharing via elektrisch ontharen beter worden gevolgd.

Kosten

Bij ernstige gevallen van overbeharing kunnen de kosten van de behandeling op indicatie van de behandelend geneesheer door de zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk worden vergoed.

Oorzaken overbeharing

  • Erfelijk aanleg
  • Storingen in het hormonale systeem. Deze kunnen ontstaan door een verandering van de hormoonspiegel in de puberteit, na een zwangerschap of in de overgang.
  • Het gebruik van medicijnen, waarbij overbeharing optreedt, bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen kan de gevoeligheid voor het androgeen (mannelijk geslachtshormoon) verhogen.
  • Bepaalde ziektebeelden.

Behandelperiode

Totdat het totale gebied is onthaard, zal je regelmatig een behandeling moeten ondergaan. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms wel 1 a 2 jaar. De hoeveelheid haren, de tijdsduur van één behandeling en het aantal jaren dat de overbeharing al aanwezig is, zijn bepalend voor de behandeltijd. De periode tussen twee behandelingen wordt echter steeds groter.

Je dient er rekening mee te houden dat de kans op overtollige haargroei blijft bestaan. Wanneer de oorzaak namelijk gelegen is in de verstoring van het hormonale evenwicht, kan de overbeharing weer toenemen. Dit betekent dat de aanwezige donsharen vrij langzaam dikker en donkerder zullen worden. Deze donsharen kan je met een korte behandeling enkele malen per jaar laten verwijderen.